top of page
Zoeken
  • Schatteman

Aandachtspunten voor de plaatsing van een regenwaterput

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021

Wilt u een regenput laten steken? Een goede beslissing, vanuit ecologisch standpunt en ook uit economische overweging. Want u kunt het hemelwater aanwenden voor diverse toepassingen binnen én buiten. Er zijn verschillende mogelijkheden en aandachtspunten die we graag even toelichten in dit artikel.


Regenwaterrecuperatie, sterk aangemoedigd door de Vlaamse overheid

Sinds 2005 is de plaatsing van een regenput in Vlaanderen verplicht bij de nieuwbouw van elke eengezinswoning vanaf 40 m2. Er zijn evenwel uitzonderingen op deze regel. Die verplichting geldt niet in het geval van een verbouwing of een uitbreiding van een bestaande woning. Ook niet als uw huis een groendak heeft.


Check de specifieke richtlijnen in uw gemeente

De capaciteit van een regenwaterput staat rechtstreeks in verhouding tot de grootte van uw dak. Met een inhoud van 50 liter per vierkante meter horizontaal (!) dakoppervlak creëert u een buffer die volstaat om in uw behoeften te voorzien. Heeft u een dak van 100 m2, dan laat u dus best een regenput van 5000 liter plaatsen. Daarnaast kunnen de regels van plaats tot plaats verschillen.

Zo moet elk regenput voorzien zijn van een overloop waarbij overtollig water naar de riolering of de gracht wegvloeit. Sommige gemeentes verplichten de eigenaar echter om een ondergronds infiltratiebekken aan te leggen. Is uw regenput dus vol, dan zal het water weer in de ondergrond insijpelen.


Welke regenput kiezen

De keuze van een regenwaterput hangt af van de beschikbare ruimte en de toegankelijkheid van het terrein. Op smalle of kleinere percelen wordt meestal geopteerd voor een kunststofwatertank omdat die in meerdere vormen verkrijgbaar is: rond en rechthoekig, staand en liggend. Hij wordt bovendien ondergronds en bovengronds geplaatst. Een betonnen put is daarentegen erg zwaar en wordt altijd met een kraan geleverd en ingegraven. Ook de ondergrond is van tel. Soms is een laag stabilisé nodig. In elk geval wordt zowel een kunststoftank als een betonnen regenput meteen met water gevuld om opdrijven te vermijden.


Geïnteresseerd in een regenput? Contacteer Schatteman Aannemingen in Brugge voor professioneel advies en een gratis offerte!


189 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page